Steg-för-steg: Din väg till en CPQ-Implementering

Ta reda på var ni befinner er i våra CPQ-förberedelsefaser, som kartlägger vägen från problemidentifiering till strategisk integration.

Share:

https://www.vloxq.com/blog/three-stages-of-cpq-readiness

I dagens konkurrensutsatta affärslandskap har CPQ-lösningar (Configure, Price, Quote) framstått som den saknade delen i många CRM- och ERP-system. CPQ effektiviserar de komplexa processerna för att konfigurera produkter, prissätta dem korrekt och generera offerter, vilket i slutändan leder till förbättrad kundnöjdhet och ökade intäkter. Resan mot CPQ-beredskap omfattar dock tre steg. Låt oss utforska varje steg för att förstå vilket steg ni befinner er i just nu och om det är vettigt att implementera ett CPQ-verktyg.

Steg 1: Identifiering av problemet

De företag som har ett framväxande behov av CPQ står ofta inför en gemensam utmaning - de inser behovet av bättre konfigurerbarhet, exakta priser och effektiva offerter, men de saknar en intern lösning. Denna insikt beror ofta på manuella och felbenägna processer som hindrar produktivitet och effektiv kundservice. I det här skedet måste företagen erkänna att det finns ett problem och ta det första steget mot en lösning. Det innebär att man utvärderar begränsningarna i sina nuvarande processer och identifierar de smärtpunkter som behöver åtgärdas.

Steg 2: Implementering av manuella processer med Excel och mallar

Det andra steget är när företagen bestämmer sig för att göra någonting åt alla fel och slösad tid. I detta skede vänder sig många företag till välbekanta verktyg som Microsoft Excel eller Google Sheets och skapar ett bibliotek med dokumentmallar för att hantera konfiguration, prissättning och offerter. Även om nya kalyler och mallar lindrar några av utmaningarna i det första steget, är det ofta inte helt i linje med de bredare affärsmålen och det är fortfarande lätt för säljarna att göra fel.

Att använda Excel-kalkylblad och dokumentmallar kan ge en viss flexibilitet och göra det möjligt för företag att anpassa sina prissättnings- och offertprocesser. Dessa manuella metoder kan dock sakna den skalbarhet och precision som krävs för att driva lönsam tillväxt. Att underhålla ett bibliotek med Excel-baserade mallar för offerter kan vara besvärligt och leda till problem med versionskontroll och potentiella fel. Vi har tidigare visat att manuella fel i offertprocessen kostar företag 5-15% av deras totala intäkter i det här blogginlägget.

I andra fall så förlitar sig vissa företag på standardmodulerna i sina CRM- eller ERP-system för att effektivisera sina CPQ-processer. Även om dessa moduler erbjuder viss out-of-the-box-funktionalitet, kanske de inte täcker alla de specifika användningsfall som krävs för att stödja just sin egen unika affär. Detta kan leda till att de manuella processerna inte stämmer överens med de bredare affärsmålen, eftersom dessa system inte ursprungligen utformades med CPQ i åtanke. Du kan läsa mer om vilket värde ett CPQ-verktyg kan tillföra CRM i detta tidigare blogginlägg.

I detta skede måste företagen inse begränsningarna med att använda Excel och dokumentmallar eller utnyttja CRM/ERP-modulerna för sina offertflöden. Även om dessa verktyg kan ge en tillfällig förbättring jämfört med helt manuella metoder, kräver de ofta justeringar och anpassning till strategiska mål för att helt uppfylla kraven på en heltäckande CPQ-lösning.

Steg 3: Uppgradera från manuellt till automatiserat med CPQ

När man börjar med att identifiera problem inom CPQ-flöden och skapar kalkyler och mallar, blir det snart uppenbart att dessa verktyg fungerar som fristående lösningar. Framgångsrika företag förstår att CPQ-processerna är kritiska och kräver integration både för inkommande och utgående data. Det är viktigt att kontinuerligt känna sig trygg med att man har ett affärsstöd som kan växa och anpassa sig över tid. Denna insikt leder till att man inser att vanliga Excelkalkyler och dokumentmallar inte är tillräckliga. Istället börjar man överväga ett fullfjädrat CPQ-system. Det positiva i denna process är att när problemet väl är identifierat och det redan finns ett visst stöd inom organisationen, kan dessa resurser återanvändas vid implementeringen av ett avancerat CPQ-system med hjälp av en leverantör

Sammanfattningsvis utgör resan mot ett fullt integrerat CPQ-system en trestegsprocess. Det börjar med att man erkänner de utmaningar och brister som finns i de nuvarande processerna, vilket ofta innebär manuella metoder såsom Excelkalkyler och dokumentmallar. Därefter övergår man till att integrera dessa manuella processer med befintliga CRM- och ERP-moduler. Slutligen kulminerar denna resa i en sömlös integration med andra kritiska affärssystem, en utveckling som möjliggör förbättrad konkurrenskraft och ökad kundnöjdhet. Varje steg i denna process bjuder på unika utmaningar och möjligheter, men genom att noggrant navigera dessa, kan företag frigöra den fulla potentialen hos CPQ-system och på så sätt ta betydelsefulla steg framåt i sin affärsutveckling.