Varför CPQ är den saknade länken i ditt CRM-system

Det handlar om att fånga upp förlorade intäkter, förbättra noggrannheten och leverera en bättre kundupplevelse

Share:

https://www.vloxq.com/blog/why-cpq-is-the-missing-link-in-your-crm-system

I dagens snabba affärsvärld är effektiva och korrekta offertprocesser avgörande. Säljare behöver lägga mindre tid på administrativa uppgifter och mer tid på att bygga relationer med kunderna. Organisationer behöver ett system som eliminerar kostsamma fel och effektiviserar verksamheten. Och med den myriad av produkter och tjänster som erbjuds är integration med CRM-system inte längre bara en bra sak att ha - det är en nödvändighet.

CRM-system som Hubspot, Salesforce, Lime och Upsales är utmärkta verktyg för att hantera kundrelationer, men de uppfyller ofta inte de komplicerade krav som ställs på CPQ-arbetsflöden (configure, price, offert ). Det är här specialiserade CPQ-verktyg kommer in i bilden.

1. Produktkonfiguration:

  • Begränsningar för CRM: CRM-system är skapade för att hantera kundrelationer, inte produktkonfigurationer. Det innebär att de ofta saknar den flexibilitet som krävs för att hantera komplexa produkt- och tjänstepaket, anpassningar och variationer.
  • Hur CPQ stödjer: Ett dedikerat CPQ-verktyg kan hantera en mängd olika produktkonfigurationer, vilket säkerställer att säljarna snabbt och korrekt kan konfigurera produkter efter kundernas behov. Det kan hantera beroenden, förhindra inkompatibla kombinationer och till och med föreslå merförsäljning eller korsförsäljning.

2. Pris och rabatter:

  • Begränsningar med CRM: Prissättning och rabattering kan vara en labyrint av komplexitet. CRM-system kanske inte stöder avancerade prissättningsstrategier, volymrabatter eller kampanjerbjudanden, vilket leder till inkonsekvent prissättning och potentiell intäktsförlust.
  • Hur CPQ stöder: CPQ-verktyg kan automatisera prissättningsregler, vilket säkerställer konsekvens och noggrannhet. De kan stödja flera prismodeller, automatisera godkännanden av rabatter och till och med integrera realtidsprissättning baserat på marknadsdynamik.

3. Dynamiska mallar:

  • Begränsningar i CRM: CRM-system kan erbjuda grundläggande mallar, men de kanske inte tillgodoser de dynamiska behoven hos olika branscher, produkter eller marknadssegment.
  • Hur CPQ stöder: Med CPQ kan säljarna använda dynamiska mallar som anpassas efter produkter, tjänster eller kundsegment. Dessa mallar kan hämta data i realtid, vilket säkerställer att varje offert är skräddarsydd och relevant.

4. Datat från offertprocessen

  • Begränsningar med CRM: CRM-system kanske inte tillhandahåller djupgående analyser av offertprocessen. Det innebär att man missar möjligheter att analysera förhållandet mellan vinst och förlust, populära produktkonfigurationer eller områden där säljarna kan behöva utbildning.
  • Hur CPQ stöder: Ett CPQ-verktyg kan ge djupa insikter i offertprocessen, från den tid det tar att generera en offert till framgångsgraden för olika konfigurationer. Dessa data är ovärderliga för att förbättra säljstrategier och utbildning.

Sammanfattningsvis är CRM-system ovärderliga för att hantera kundrelationer, men de saknar ofta det djup och den flexibilitet som krävs för komplexa produkt, pris och offert-arbetsflöden. Organisationer som förlitar sig på komplicerade produktkonfigurationer, dynamiska prismodeller eller behöver integrera sina fullständiga produkt- och tjänstekataloger med sina CRM-system borde överväga fördelarna med ett dedikerat CPQ-verktyg. Det handlar inte bara om att göra livet enklare för säljarna - det handlar om att fånga upp förlorade intäkter, förbättra noggrannheten och leverera en bättre kundupplevelse.